Fructul românesc care a devenit super aliment pentru străini: calitățile care l-au transformat într-o mină de aur pentru cultivatori
Românii cu spirit de antreprenor au un potențial enorm de îmbogățire, dacă au o bucată de teren și un pic de răbdare. Străini stau la coadă pentru o familie de fructe românești ce este percepută la nivel global ca fiind un super aliment, cu beneficii importante pentru sănătate.
Cătina se vinde ca pâinea caldă în occident, atât proaspătă, cât și procesată, sub formă de sirop. În mentalul colectiv autohton, acest fruct are o lungă istorie de efecte pozitive asupra sănătății. Din acest motiv, este foarte căutat, chiar dacă nu se cultivă sau nu crește nativ în foarte multe țări. Ca un detaliu de fond, atât de cunoscută este cătina, încât în ultimii ani, și-a găsit loc în dieta unora dintre cei mai bogați oameni din Dubai, Japonia, Germania și nu numai.
Plantațiile de cătină, o mină de aur pentru români
Românii cu terenuri generoase, care au început să conștientizeze potențialul financiar al cătinei, au creat ferme care se ocupă exclusiv cu cultivarea acestui super aliment. Un om de afaceri din Gorj, de exemplu, are cea mai mare plantație din Europa de Est și, în timp ce mulți alții dau faliment, la el, comenzile vin pe bandă rulantă.
Numele cultivatorului este Ilie Potecaru, iar ideea inițială i-a venit după un moment dramatic în familie.
”Tatăl meu a fost bolnav de cancer, la Viena nu i-au mai dat nici măcar 3 luni de zile de supravieţuire şi aşa am ajuns să cultiv cătină. E o poveste înteagă. Ideea e că tatăl meu trăieşte şi azi, este sănătos tun. Acum deja e pasiune”, spune omul de afaceri, conform ObservatorNews.
La momentul de față, plantația de cătină a lui Potecaru se întinde pe 50 de hectare în localitate Cojani, iar cea mai mare parte a culturii, zeci de tone, merge spre occident. În mod previzibil, vorbim de o cultură bio, din care rezultă nectar și suc de foarte bună calitate cu destinații precum Germania, Franța, Japonia sau Emiratele Arabe Unite.
”Cel mai căutat produs şi ceea ce putem noi să exportăm acum este nectarul de cătină cu miere de albine de la stupii noştri. Anul acesta estimăm undeva la 8 mii de litri de nectar să vindem în Dubai”, a concluzionat omul de afaceri.
”Se întrebuințează numai fructele mature (Fructus Hippophaë) atât în stare proaspătă, cât și uscată; se recoltează imediat după coacerea lor și până la lăsarea primului ger; în stare crudă au gust acru-astringent. Principii active : vitaminele B1, B2, C, PP, carotenoide, acid folic. Acțiune farmacologică : tonifiant general, datorită complexului vitaminic pe care-l conține.
Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice în hipo- și avitaminoze, în anemie și convalescență, cât și în scopuri alimentare sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă etc. Se poate utiliza și infuzia 2-3%, folosind 2-3 ceaiuri pe zi.
Datorită compoziției și prezenței vitaminelor, fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilor. Infuzia de cătină este recunoscută în principal pentru efectul său asupra bolilor de ficat și lipsei de vitamine în organism. Dacă în infuzia de cătină se adaugă și câteva fructe de măceș va rezulta un ceai vitaminizant.”, conform Wikipedia.